Historia och Natur

Östergötlands historia

Jordbruket etablerade sig i Östergötland kring 4000- 1800 f.Kr. Folket var på den tiden bofasta, men rörde sig mycket för att hitta framförallt säl. I skärgården var det många som ägnade sig åt säljakt. Det som fanns att arbeta med i skärgården var fiske och arbete på båt. Förr i tiden bodde mycket folk i skärgården och det gick att leva på exempelvis fiske. Idag är det inte särskilt många åretruntboende på öarna. Det har blivit allt svårare att leva året runt i skärgården. 

Det är på grund av många fornminnen man vet hur det såg ut förr i tiden. Bara kring Motala ström har man hittat runt 200 000 fynd från mänsklig aktivitet. Under medeltiden var Östergötland en av Sveriges centralbygder. Sverkerska ätten och folkungaätten var två kungaätter som härstammade därifrån. Kyrkan hade stort inflytande och det byggdes totalt nio kloster i landskapet. Många av de städer som var stora under ”kyrkans tid” blev småstäder när kyrkan minskade i och med Gustav Vasas reformation. Under 1600- talet blev Norrköping ett industriellt centrum och blev Sveriges andra största stad. Framförallt genom textilier, men även Göta kanal spelade en stor roll när den byggdes. De fem städer som först räknades som egna kommuner 1862 var Norrköping, Linköping, Skänninge, Söderköping och Vadstena.

Natur                                            img-1011.jpg Gråtrut    

Naturen i skärgården är orörd och väldigt vacker. Den räknas som en av Sveriges vackraste. Östersjöns vatten är bräckt, en blandning av sött och salt, vilket medför att det finns mycket fick och musslor som trivs där. Det finns även många fåglar i området. Till exempel ejder, roskarl, havsörn, grågås, småskrake, vigg, svärta, drillsnäppa, stranspipare, måsfåglar och berguv. Många fåglar trivs på små öar och klippor långt ut i skärgården och i grunda vikar. Växter finns det också gott om. Bland annat finns fetknopp, styvmorsviol, gräslök och lavar. Gråsälar kan man få syn på om man har ögonen på skaft. På de inre öarna finns mycket skog och åkrar. I mellanskärgården finns mycket tall och längre ut mot haven är klipporna framförallt kala. 

               img-0658.jpg Smultron

Geografi och Klimat

Östergötland är ett av Sveriges 25 landskap och ligger i sydost. Landskapet gränsar till Östersjön, Vättern, Småland, Södermanland, Västergötland och Närke. Storleken på området är som längst från norr till söder 150 km och från väst till öst 130 km. Östergötland ligger i Östergötlands län, som är något större än landskapet.

Man kan säga att Östergötland har ett tempererat klimat, vilket innebär snötäckta vintrar med medeltemperatur under 0 grader och somrar med medeltemperatur över 10 grader. Centralt finns slätt och söderut och norrut hittar man skog, men klimatet är detsamma överallt. Däremot har skärgården ett mer maritimt klimat. Årsmedeltemperaturen varierar mellan 6 till 6,5 grader varmt. Nederbörden är 550 mm per år, vilket är mindre sett till Sverige som helhet. I skärgården är medeltemperaturen något högre och medelnederbörden lägre, detta gäller även för slätterna kring Vättern. Våren kring kusten är ofta kylig medan hösten brukar vara lång och mild utan frost. Soltimmarna ökar ju längre ut i skärgården du kommer. Klimatet ser alltså annorlunda ut i skärgården i jämförelse med land. Vattnet gör att det blir en utjämnande effekt på lufttemperaturen. Vintrarna är mildare på land och somrarna är svala. Våren och hösten är de årstider som varar längst i skärgården. Fler soltimmar och mindre nederbörd tillsammans med med friska vindar och sälta gör att skärgården har en speciell växtlighet.

 

                                                   ostergotland.jpg

© 2011 Ostgotaskargarden.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.