Gryts skärgård

Gryts skärgård ligger i Valdemarsviks kommun. Skärgården består främst av större öar. Det går även att lägga märke till skiftningarna mellan inner- och ytterskärgård. Från kusten sträcker sig Östergötlands enda fjord in till Valdemarsvik. Det som finns att uppleva i skärgården är bland annat Gubbö kupa som är en vacker utsiktsplats. Besök vid Eköns camping ger en intensiv skärgårdsupplevelse med sikt ut mot horisonten. Vill man som turist se mer av hela skärgården går det skärgårdslinjer mellan öar och hamnar. Det går även att vandra längs Östgötaleden genom naturreservaten Kvädö, Åsvik och Torrö. Vid denna led erbjuds havsutsikt.

I Gryts skärgård finns många öar som erbjuder fiske, bad och sol. Det finns även genuina fiskesamhällen som är väl värda ett besök. Ett exempel är ön Harstena som är den mest kända av de alla. Harstena är sälfångar- och sjörapportens ö och är Östergötlands centrum för fritidsbåtstrafiken. Varje år besöks ön av 5-6000 fritidsbåtar. På ön finns lite av varje. Bland annat en gammal byskola som idag är ett litet museum med gamla fiskeredskap. På ön finns även kiosk, bageri och sjön Djupdalen med sällsynta röda näckrosor. Det finns även en del stugor att hyra. Fastlandet i Gryts skärgård erbjuder också många boendemöjligheter som stugor, hotell, pensionat och camping. Men även på öarna Håskö, Amtö, Häradsskär och Bokö erbjuds boendemöjligheter.                                                

                  img-0588.jpg

Sevärdigheter i Gryts skärgård 

Gubbö kupa (N58.11.80 / E16.57.50) som är ett sjömärke i form av en stenkummel. Från märket har man utsikt över havet. Det är skärgårdens finaste utsiktsplats.  

Fångö gruva (N58.11.00 / E16.55.50) hittar man på fångös östra sida som kallas Gruvholmen. Mellan 1820 och 1870 pågick brytningen av kopparmalm och det finns fortfarande lämningar från den tiden. När brytningen var igång arbetade ungefär 200 personer på Gruvholmen. Nu är det ett minne från den östgötska kustens industriepok. 

Häradsskär (N58.09.00 / E16.59.00) är ett gammalt fiskeläge och lotshamn. Förut fanns det även salteri, rökeri och krogrörelse på ön. På Stångskär står fyrtornet som uppfördes 1863. Det var då den andra fyren av järn i Sverige. Det var Gustav von Heidenstam som ritade fyren. Häradsskär kan höras om i sjörapporterna.

Gästhamnar

Valdemarsviks gästhamn (N58°12,2, E16°36,2) ligger mitt i Valdemarsviks centrum. Det innebär att allt finns nära till hands. Affärer och restauranger med mera. Hamnen erbjuder 55 båtplatser med hamndjup mellan 1,2-4 meter. Även här finns diesel, bensin, vatten, toalett, dusch, el och sophantering. Med inte alls långt till busstationen går bussar mot Norrköping. För dig som gillar golf finns en 9-hålsbana med alternativa utslag i Gryt. Gryt ligger mellan Valdemarsvik och Fyrudden, med bussförbindelse. Förtöjning sker vid bom, boj och ankare.

Gryts varv och marina (N58°09,62, E16°48,62). De turister som väljer att ta ett stopp här finns många aktiviteter att välja på. Ett alternativ är att ge sig ut på en segeltur i form av matchrace. Båten seglas av 3-6 personer och vänder sig även till dem som inte kan segla från början då det i varje båt finns en instruktör. För den som inte vill segla kan man i stället tävla i vattenskoter eller segway mot sina vänner. Det finns även möjlighet till kajakpaddling och ridning.  För den som är intresserad av jakt och fiske finns det många olika varianter av det beroende på säsong och önskemål. Det finns möjlighet att hyra mindre motorbåtar, kajaker och trampbåtar om man önskar det. Efter egna önskemål ordnas även båtturer. Några exempel på turer är besök på ön Harstena, långt ut på havet där det bara syns vatten så långt ögat når och besök vid olika utsiktsplatser. I hamnen finns även diesel och bensin för tankning, vatten, toalett, dusch, el och sophantering. Det finns totalt 50 platser med hamndjup 2,6–4,5 meter.

Fyruddens hamn (N58°11,5, E16°51)  är den viktigaste hamnen i Gryts skärgård. Det finns restaurang, sjömack och affär. Från fyrudden går bussar till Valdemarsvik, varifrån man smidigt kan åka vidare mot Norrköping. Från Fyrudden går båtar dagligen under sommartid till Harstena. Det finns även möjlighet att åka på sälsafari. Platsen har blivit en populär gästhamn då den är tillgänglig på ett enkelt sätt både från sjön och från land. Fyrudden erbjuder 70 båtplatser med hamndjup 4 meter. I hamnen finns även diesel, bensin, vatten, toalett, dusch, el och sophantering. Förtöjning sker med bom och ankare.

© 2011 Ostgotaskargarden.n.nu. Alla rättigheter förbehållna.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.